Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Εναλλακτικό Μέσο
Ένα είδος εναλλακτικού μέσου στην Ελλάδα είναι το ελεύθερο και δωρεάν έντυπο-περιοδικό Scripta Manent #3 (Τα γραπτά μένουν τευχος 3) που αποτελεί συλλογικό έργο των φοιτητών τριών σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης( ΦΑΣΗ στο ΙΑΚΑ-Ιός στα Δίκτυα-ΑντιΜάθημα στο ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο περιοδικό πραγματεύεται θέματα από εξελίξεις σε παιδεία και εργασία, την πρόσφατη εξέγερση στις ελληνικές φυλακές και τις αμερικανικές εκλογές, μέχρι ταινιοκριτικές και κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος, και φιλοδοξεί οχι μόνο να ενημερώσει για την κοινωνική κατάσταση αλλά και να την αμφισβητήσει.
Διαφέρει από τα υπόλοιπα ευρείας κατανάλωσης περιοδικά διότι δεν περιέχει καταναλωτικές διαφημίσεις, ούτε φωτογραφίες διάσημων προσώπων αλλά εύστοχα σκίτσα και εικόνες που με τον τρόπο τους παρεμβαίνουν στην κρίσιμη κατάσταση της κοινωνίας μας.
Τέτοιου είδους περιοδικά διανέμονται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας με σκοπό την ενημέρωση και πολιτικοποίηση των φοιτητών. Τα άρθρα δεν είναι γραμμένα από έμπειρους δημοσιογράφους αλλά από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι γνωρίζουν άμεσα τα προβλήματα της παιδείας και παρουσιάζουν ελεύθερα τα γεγονότα από τη δικιά τους οπτική γωνία.
Τέλος, κατά την άποψή μου αυτού του είδους ενημερωτικά έντυπα αποτελούν εργαλείο παρέμβασης, πολιτικής προπαγάνδας και ψυχαγωγίας.