Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008




ΕΡΓΑΣΙΑ
Κυριακή 8 η ώρα το απόγευμα, ανοίγω την τηλεόραση για να περάσει η ώρα και κάνω ζάπινγκ. Σταματάω στις ειδήσεις του Star, προσπερνώντας γρήγορα τα άλλα μεγάλα κανάλια, που λίγο ή πολύ έχουν τα ίδια θέματα.
Το δελτίο ειδήσεων του Star, λοιπόν, χαρακτηρίζεται λαϊκό κάτι που στα Μ.Μ.Ε. είναι συνυφασμένο με το κατώτερο είδος ενημέρωσης. Ξεκινάει ουσιαστικά ένα τέταρτο νωρίτερα από τα υπόλοιπα κανάλια και διαρκεί περίπου μία ώρα. Μέσα σ’ ένα τέταρτο μπορεί ο τηλεθεατής να δει ειδήσεις που αφορούν θέματα όπως η πολιτική και η οικονομία, τα θέματα δηλαδή που έχουν τα άλλα κανάλια από τις 8 μέχρι τις 9. Τα υπόλοιπα τρία τέταρτα έχουν να κάνουν με διάφορα ρεπορτάζ που συνήθως είναι συνεντεύξεις επωνύμων και κοσμικά γεγονότα όπως π.χ. ο γάμος της ηθοποιού Μιμής Ντενίση. Ακόμη, οι ειδήσεις του Star σατιρίζουν άλλες εκπομπές και διάφορα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ παράλληλα στο κάτω μέρος της οθόνης της τηλεόρασης περνάνε τίτλοι που ενημερώνουν για γεγονότα γενικού περιεχομένου για όλο τον κόσμο.
Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, με αυτό το πρωτοποριακό δελτίο ειδήσεων, το κανάλι προσπαθεί να προσεγγίσει κυρίως τις νεανικές ηλικίες, με απώτερο σκοπό την τηλεθέαση. Ακόμη, η ενσωμάτωση της λαϊκής κουλτούρας στο συγκεκριμένο δελτίο έχει ως στόχονα γίνει πιο οικείο στο ελληνικό κοινό, αφού η τηλεόραση ανήκει πλέον στην καθημερινή ζωή του έλληνα. Αποπροσανατολίζει τον τηλεθεατή από την πραγματικότητα, ο οποίος έχοντας κουραστεί να ακούει και να βλέπει τα ίδια και τα ίδια αναζητάει το κάτι διαφορετικό, που θα τον κάνει να ξεχάσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Έτσι δίνει περισσότερη έμφαση σε θέματα που έχουν να κάνουν με το life style παρά σε θέματα πολιτικής και οικονομίας.
Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά την άποψή μου το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων είναι πιο κοντά με την εμπρόθετη θεωρία αναπαράστασης, αφού η σχέση της αναπαράστασης με τον εξωτερικό κόσμο φιλτράρεται από το δημιουργό. Αυτό έχει ως συνέπεια την υποκειμενικότητα του δημοσιογράφου, η οποία είναι αναπόφευκτη σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές.
Ακόμη, οι κώδικες αναπαράστασης είναι γλώσσα κυρίως η ελληνική, οι οπτικοί που προβάλλονται μέσα από την εικόνα, οι ηχητικοί μέσα από την μουσική και οι τεχνικοί μέσα από το μοντάζ.
Τέλος, συνοψίζοντας, το τηλεοπτικό δελτίο του Star συνδυάζει την ενημέρωση με την διασκέδαση, με σκοπό την προσέγγιση του τηλεθεατή, βασικό στοιχείο των ελληνικών Μ.Μ.Ε. όσο αναφορά τη λαϊκή κουλτούρα.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

• Το πρώτο μέρος γενικής περιγραφής του δελτίου είναι καλό
• 'αποπροσανατολίζει' γιατί/ πώς επιτυγχάνεται αυτό?
• Η 'υποκειμενικότητα' του δημοσιογράφου δεν υπάρχει στα άλλα δελτία? Τι κάνει το συγκεκριμένο 'λαικό'?
• Οι κώδικες περιγράφονται εντελώς γενικά, χρειάζονται παραδείγματα

• "συνοψίζοντας, το τηλεοπτικό δελτίο του Star συνδυάζει την ενημέρωση με την διασκέδαση, βασικό στοιχείο των ελληνικών Μ.Μ.Ε. όσο αναφορά τη λαϊκή κουλτούρα". Δεν έχεις κάνει καμιά συζήτηση για το τι σημαίνει λαϊκή κουλτούρα. Την παίρνεις ως κάτι δεδομένο. Και μοιάζεις να την ορίζεις ως ενημέρωση συν διασκέδαση. Αυτό θέλεις να πεις
• Λείπει οποιοσδήποτε συσχετισμός με το άρθρο που διάβασες και περιέγραψες παραπάνω.