Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Μέθοδοι της Ανθρωπολογίας των ΜΜΕ
Στο μιντιακό δείγμα που αναλύσαμε νωρίτερα, στο τηλεοπτικό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, εφαρμόζονται κάποιοι μέθοδοι της ανθρωπολογίας των ΜΜΕ. Κατά την άποψη μου οι μέθοδοι αυτοί είναι πρώτον η κειμενική ανάλυση, αφού το αντικείμενο της έρευνάς μας το αντιμετωπίζουμε σαν κείμενο και ουσιαστικά είναι σαν να το διαβάζουμε. Ο κάθε «αναγνώστης» διαβάζει το «κείμενο» διαφορετικά, ανάλογα με τις προκαταλήψεις του και τα πιστεύω του. Στην προκειμένη περίπτωση περιγράφω τις ειδήσεις του Star από την δικιάμου οπτική γωνία. Επίσης, η ερμηνευτική, διότι όταν διατυπώνουμε ένα κείμενο, εθελούσια ή μη δίνουμε την προσωπική μας άποψη, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ως απόλυτο αλλά απλά ως η δικιά μας πραγματικότητα. Για παράδειγμα θεωρώ ότι η επιλογή θεμάτων που αφορούν τη show bize γίναιτε με σκοπό να προσεγγίσει τισ ελληνικές οικογένειες, που θέλουν να δουν κάτι ανάλαφρο και όχι κάτα που θα τους προβληματίσει. Τέλος, αφού έχουμε εφαρμόσει παραπάνω από μία μέθοδο και τις έχουμε συνδυάσειστο κείμενό μας, τότε καταλήγουμε και στο γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε και την συνδυαστική μέθοδο. Δηλαδή, ανάμεσα στη περιγραφή μπλέκονται και ερνημευτικά στοιχεία όπως π.χ. ο γάμος της Μ.Ντενίση.

Στην ανάλυση του μιντιακού προϊόντος δεν έχουμε εφαρμόσει τη μέθοδο της εθνογραφίας της επικοινωνιακής κατανάλωσης διότι δεν κάναμε έρευνα σε σχέση με την άποψη του καταναλωτή, δηλαδή του τηλεθεατή που βλέπει το συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων.
Ακόμη, δεν εφαρμόσανε τη συγκριτική μέθοδο διότι δεν συγκρίναμε διεξοδικά τις ειδήσεις του Star με τις ειδήσεις άλλων καναλιών. Επίσης, δεν υπήρξε ούτε η εφαρμογή της μεθόδου της εθνογραφίας της επικοινωνιακής παραγωγής διότι δεν αναλύσαμε το μιντιακό μας δείγμα σε σχέση με τα άτομα της παραγωγής του δελτίου ειδήσεων.
εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι η εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων έγινε εντελώς φυσικά και ο καθένας από εμάς τις εφαρμόζει καθημερινά.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Μου επαναλαμβάνεις αυτά που έχω πεισ την τάξη χωρίς να προσθέτεις κάτι αλλά κυρίρω δεν κάνεις εφαρμογή στο δικό σου παράδειγμα. Δηλαδή αυτό που ζήτησα είναι να ξιολογήσετε την ανάλυσή σας για το πράδειγμα του 'λαικού' στη δική σου περίπτωση γάμος Ντενίση στο Σταρ με βάση τις μεθόδους που χρησιμοποιήσατε ή δεν χρησιμοποιήσατε και πως η επιλογή αυτή επηρρέασε το αποτέλεσμα. Προσπα΄θησε να το ξαναγράψεις πιο προσεκτικά. Μίληξσα και για ένα όριο λέξεων, ανα θυμάμαι δηλ να πρέπεινα επεκταθείς.